ameg-kunst-en-wandelretraite-ascona-zwitserland-2017

AMEG kunst- en wandelretraite Ascona, Zwitserland 18-23 augustus 2017

Je bent van harte welkom om in te schrijven.

In de voetsporen van Marianne Werefkin, Hermann Hesse en andere kunstenaar-immigranten uit het interbellum.

Onder leiding van Drs. Loucas van den Berg gaan we naar Ascona en de Monte Verita in Zwitserland waar een zuiver mild klimaat gekoppeld wordt aan kunstzinnigheid.

We verblijven in een prachtige villa met tuinen in Ronco sopra Ascona met uitzicht op het Lago Maggiore. Doel van de retraite is het wandelen door het landschap van Tessin met zijn heldere licht, hoge bergen, zuivere lucht en water en geïnspireerd raken door de kunsten en aldaar ook werken aan een creatieve opdracht. We gaan naar musea in en om Ascona met schilderijen van Der Blaue Reiter, met name van Marianne Werefkin en treden in de voetsporen van Hermann Hesse door naar Montagnola te reizen en het Casa Camuzzi met de aquarellen van Hermann Hesse te bezoeken.

Marianne Werefkin heeft Kandinsky geïnspireerd tot het schrijven van het boek Spiritualiteit en abstractie in de kunst uit 1911. In mijn boek over Kandinsky en het opbloeien van de Vrije Geest schrijf ik over het Dagboek aan een onbekende van Marianne Werefkin. Er is maar één maatstaf om een kunstwerk te begrijpen, schrijft Werefkin en dat is te zien of de kunstenaar meester over zijn eigen leven is geworden.

Hermann Hesse (Nobelprijswinnaar voor de Literatuur in 1946) vestigt zich in Montagnola op een uur rijden van Ascona in de provincie Tessin. Hij woont in een sprookjesachtige villa, de casa Camuzzi en schrijft er zijn wereldberoemde werken Siddharta (1922), Der Steppenwolf (1927) en Narziss und Goldmund (1930). Begeesterd door de natuur, de kleuren en het licht in Tessin maakt hij talloze tekeningen en aquarellen. We wandelen de paden waar Hermann Hesse inspiratie opdeed en bezoeken zijn huis en kunst.

Loucas van den Berg