Impressie van de Kandinsky retraite 22-26 april 2017

Bauhaus in Dessau

Kunstzinnig leren denken en waarnemen – creatief omgaan met blokkades

Creatie gaat vaak over resultaat en veel minder over het proces. Dit is de reden dat veel mensen niet eens beginnen aan het maken van iets. De oordelen die ze hebben of door anderen worden opgelegd gaan voorbij aan het feit dat creëren een onderzoeksproces is.

De cursisten hebben deze dagen gewerkt uit mijn boek: ‘Kandinsky en het opbloeien van de vrije geest. De visie, oefeningen en meditaties van een spirituele schilder’. Het is gebaseerd op het niet eerder gepubliceerde, originele lesmateriaal dat Kandinsky aan zijn studenten gaf in de tijd dat hij doceerde aan het Bauhaus van 1922 tot 1931.

Eén van de enthousiaste reacties: ‘In het kunstzinnig creëren werden deze week blokkades en oude patronen glashelder zichtbaar. Om verder te komen moest ik er doorheen. Dit is de kracht van deze kunstretraite: niet wachten met het praktisch toepassen van opgedane inzichten tot na de retraite maar deze al tijdens de retraite direct verwerken in een kunstzinnig proces. Dit maakte steeds meer creatieve energie vrij. Bijzonder om te ervaren hoe vrije kunst en innerlijke transformatie samengaan.’

Loucas van den Berg